Bir Sosyoloğun Perspektifinden Edebiyat ve Toplum - Leman Özen (Artuklu Humanities)

(untitled)
Edebiyat, toplumsal olayları yansıtması bakımından her zaman önemli bir sosyolojik araç olmuştur. Edebiyat ile toplumu doğrudan doğruya gözlemlemekten ziyade, bunu kavrayıp bizlere ileten edebiyatçılar sayesinde şaşırtıcı kıymetli fikirler edinebiliriz. Türk toplumunun geçirdiği tarihsel değişim ve tarihsel gelişimi incelediğimizde edebiyatın önemini daha iyi kavramış oluruz. Prof. Dr. Kemal Karpat'ın "Edebiyat ve Toplum’’ isimli ve kitapta da edebiyatın toplum üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamakta ve aynı zamanda edebiyatla ilgili olarak sıra dışı bilgiler vererek yaptığı tahliller ile karşılaştırmalı edebiyattan da yararlanmıştır. Çalışmanın konusunu oluşturan bu kitapta, yegâne bir başlık olarak açılan Türk romanının nasıl olması gerektiği hakkında kıymetli önerilerde bulunulmuştur. Başka eserlerden farklı olarak hacimli bir ön söze sahip olan bu kitap, altı farklı makalenin bir araya gelmesinden oluşmakta ve birçok farklı perspektiften sosyolojik bir okuma yapmamıza olanak sağlamaktadır. Kemal Karpat bu kitabında, Çağdaş Türk Edebiyatında Sosyal Konular isimli kitabını ihtiva etmekle kalmayıp kendisinin yıllar içerisinde edebiyata dair kaleme aldıklarını da başarılı bir biçimde ele almaktadır.