Tekrarlayan Ektopik Gebelik Olgusunda Yaşanan Depresyon ve Anksiyeteye Yönelik Verilen Hemşirelik Bakımının Stetler Modeli’ne Uyarlanması - Melike Kahveci; Oya Kavlak (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Gebelik kaybı hem kadınlar hem de aileleri için psikolojik ve duygusal bozukluklara neden olabilen önemli bir durumdur. Yaşanılan bu durum her kadının farklı duygular hissetmesine ve farklı tepkiler vermesine neden olabilmektedir. Kadınların bu kayba vermiş olduğu tepki kişiden kişiye farklılık gösterse de, yapılan çalışmalarda daha önce gebelik kaybı yaşayan kadınların daha fazla stres, depresyon ve anksiyete yaşadığı görülmüştür. Yaşanan bu psikolojik bozukluklar çoğu zaman göz ardı edilmektedir. Bu dönemde verilen bakım ve danışmanlık hizmetlerinin kadının psikolojisi üzerinde önemli bir etkisi vardır. Hemşireler anksiyete ve depresif belirtileri azaltmak için kadınları anlamaya ve yaşadığı sıkıntıları çözmeye yönelik girişimler yapmalı, sosyal desteklerini artırıp, eşleri de sürecin içine dahil ederek duygularını ifade etmelerini sağlamalıdırlar. Kayıp sonrası dönemde de kadınların psikolojik durumları değerlendirilmeli, bunlara yönelik girişimler yapılmalı, gerekirse psikolojik destek almaları sağlanmalıdır. Stetler Modeli, kanıta dayalı bakımın geliştirilmesinde kullanılan bir modeldir. Modelin kullanım amacı, kanıta dayalı uygulamalar doğrultusunda hastaya uygun olan en iyi bakımı sağlamaktır. Bu olgu sunumu ile tekrarlayan ektopik gebelik olgusunun kayıp sonrası yaşadığı depresyon ve anksiyeteye yönelik verilen hemşirelik bakımının, Stetler Modeli’ne uyarlanması amaçlanmıştır.