ÜNİVERSİTELER ARASI SPOR MÜSABAKALARINA KATILAN MUAY THAİ SPORCULARININ ŞİDDET EĞİLİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - ASSESSMENT OF VIOLENCE TENDENCY OF MUAY THAI ATHLETES PARTICIPATING IN INTERCOLLEGIATE SPORT COMPETITIONS - Mehmet Haşim Akgül; Meriç Eraslan; Ahmet Yavuz Karafil; Sezgin Korkmaz (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı üniversiteler arası spormüsabakalarına katılan muay thai sporcularının şiddet eğilimlerinin değerlendirilmesineyöneliktir. Araştırmada üniversitelerarası spor müsabakalarına katılan muay thai sporcularının şiddet eğilimlerinindeğerlendirilmesi için şiddet eğilimi ölçeği kullanılmıştır. Şiddet eğilimiölçeği 20 sorudan oluşan likert tipi bir ölçektir. Bu ölçek Öğrencilerin ŞiddetEğilimlerini belirlemek amacıyla Göka, Bayat ve Türkçapar tarafından 1995yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen “Orta Öğretim KurumlarındaOkuyan Öğrencilerin Saldırganlık ve Şiddet Eğilimleri” adlı çalışmada uygulanmakiçin geliştirilmiştir. Verilerinanalizinde; uygun istatistik programı kullanılmıştır. Değişkenler arasındakarşılaştırma yapmadan önce normallik analizi yapılmıştır. Skewness ve kurtisos(çarpıklık ve basıklık ) değerleri -2 ile +2 arasında değer aldığı içindeğişkenler normal dağılım gösterdiği varsayılmıştır Bu yüzden parametrik testteknikleri olan yöntemler kullanılmıştır. İki farklı bağımsız değişken içinindependent samples t testi ve ikiden fazla bağımsız değişken için one wayanova testi kullanılmıştır. Ölçeğin güvenilirliğini belirlemek için cronbachalpha iç tutarlılık katsayısı hesapanmış ve 0,815 bulunmuştur Çalışmagrubunu; Üniversiteler arasındaki spormüsabakalarına katılan (55 erkek ve 46 kadın ) muay thai sporcusuoluşturmaktadır. Araştırmasonucunda; mevcut durumun aksine kadın katılımcıların şiddet eğilim düzeylerierkek katılımcılara göre daha yüksek bulunmuştur. Bu durum nedeni; hem sporunsahip olduğu mücadeleci yapı hem de müsabaka sürecinde oluşan kaybetme kaygısıkadın katılımcıları şiddet eğilimine sürükleyen nedenler olabilir. Değişkenlerarasında anlamlı farklılıklar mevcut değildir (p>0,05).