Родоплемінна географія трипільських поселень Середнього Подніпров'я - Олексій Трачук (Простір в історичних дослідженнях)
У статті проаналізовано структуру та зміну розташування поселень племен трипільської культури Черкащини за допомогою карт, дешифрованих К. Шишкіним на основі аерофотозйомки, та методу родоплемінної географії, що дозволило локалізувати гнізда трипільських поселень на сучасній карті України ДНВП «Картографія» (2004) масштабу 1:250000. На базі результатів багаторічних досліджень, проведених українськими археологами на пам’ятках Черкащини, автором визначено розташування 95 гнізд поселень племен трипільської культури та напрямки їх вимушеної міграції в результаті наступу кочівників середньостогівської і ямної культур. Отримані дані картографовано, зведено в таблиці та розміщено на узагальненій схематичній карті басейну Середнього Дніпра. The article examines the structure and changes in the location of the settlements of the tribes of the Trypillian culture of Cherkasy region using maps deciphered by K. Shishkin based on aerial photography and the method of tribal geography, which allows to localize the nests of Trypillian settlements and the modern map of Ukraine produced by the State Research and Production Enterprise «Cartography» (2004) at a scale of 1:250,000. Based on the results of long-term research conducted by Ukrainian archaeologists at sites in the Cherkasy region, the author identifies the location of 95 nests of settlements of tribes of the Trypillia culture and the directions of their forced migration as a result of the attack of nomads of the Sredniy Stog and Yamna cultures. The obtained data were mapped, summarized in a table and placed on a generalized schematic map of the Middle Dnieper basin.