مطالعه کانی ها در سنگ مادر و خاک حاصل از آن در جنگل های املش (استان گیلان) - حسن رمضان پور; فرزاد ستوهیان; مهدی نوروزی (پژوهش‌های حفاظت آب و خاک)
به منظور شناسایی کانی در سنگ مادر شیل، توف، بازالت و خاک حاصل از آن ها، سه پروفیل در موقعیت پای شیب در سه منطقه جنگلی املش در استان گیلان حفر شد. نتایج نشان داد که در شیل، کانی های پیروکسن، بیوتیت، فلدسپار و کانی های رسی اسمکتایت وجود داشت. مقدار زیاد رس اسمکتایت در خاک، موجب ضعیف شدن زهکشی، کاهش رس انتقال یافته (ایلوویال) و افزایش پوسته رسی فشاری شد. در توف، کانی های پلاژیوکلاز سدیم دار به مقدار زیاد مشاهده شد، ولی در خاک های حاصل از آن، مقدار کانی های اسمکتایتی به دلیل pH اسیدی، کمتر بوده در نتیجه رس های ایلوویال در عمق های زیرین بیشتر مشاهده شد. در بازالت، چون کانی های آهن و منیزیم دار پیروکسن، اولیوین و پلاژیوکلاز کلسیمی به مقدار بیشتر وجود داشته، هوادیدگی بیشتر بوده و تشکیل کانی های رسی پدوژنیک بویژه اسمکتیت بیشتر فراهم شد. باتوجه به شرایط مناسب نفوذ پذیری در سطح خاک بازالت، تجمع رس ایلوویال در افق های تحتانی قابل ملاحظه بوده است.