تأثیر الگوریتم بازسازی تکرار شونده در فضای تصویر بر کیفیت تصویر در سی‌تی شکم و لگن با کنتراست - سلمان جعفری; سهراب کولیوند (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: الگوریتم‌های تکرار شونده، جهت کاهش دز در سی‌تی پیشنهاد شده‌اند که تأثیر آنها بر کیفیت تصویر نیازمند بررسی‌های بیشتر است. در این مطالعه، اثر الگوریتم تکرار شونده در فضای تصویر (Iterative Reconstruction in Image Space) IRIS در سی‌تی شکم و لگن با کنتراست بر کیفیت تصویر بررسی شده است.روش‌ها: تصاویر فاز پورت 200 بیمار با دو الگوریتم بک پروجکشن فیلتر شده (Filtered Back Projection) FBP و IRIS تحت بازسازی قرار گرفت. برای ارزیابی کیفیت عینی تصویر عدد سی‌تی، نویز و نسبت سیگنال به نویز برای کبد، کلیه، طحال، عضلات کمر، استخوان مهره، نخاع و آئورت شکمی اندازه‌گیری شد. دو متخصص رادیولوژی با تجربه کار ارزیابی عینی را انجام دادند. داده‌ها در سطح اطمینان 95 درصد تجزیه و تحلیل شد.یافته‌ها: برای هیچ یک از ارگان‌ها، تفاوت عدد سی‌تی بین دو الگوریتم FBP و IRIS معنی‌دار گزارش نشد (0/05 < P)، اما تفاوت نویز معنی‌دار بود (0/05 ˂ P). نسبت سیگنال به نویز برای آئورت و طحال با الگوریتمIRIS  از FBP بیشتر بود (0/05 < P). میانگین نمره‌ی ارزیابی عینی برای FBP 1/35 ± 4/12 و برای IRIS 0/84 ± 3/91 یود. ضریب کاپا برابر با 0/73 با 0/01 P ˂ گزارش شد.نتیجه‌گیری: الگوریتم IRIS باعث تغییر عدد سی‌تی بافت نمی‌شود ولی نویز تصویر را کاهش می‌دهد. کیفیت فاعلی الگوریتم IRIS نسبت به FBP کمتر است. استفاده بهینه از الگوریتم IRIS در پروتکل‌های مختلف سی‌تی نیازمند همکاری بین متخصصین رادیولوژی و کارشناسان سی‌تی‌اسکن است.