Hükümet Kadın” Filminin Göstergebilimsel Analizi - Saliha Karaköse (Skad)
Bu çalışmada, Hükümet Kadın filminde yer alan kültürel, dilsel, mekânsal ve olgusal göstergeler göstergebilimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Güneydoğu Anadolu kültürünün filme yansıyan dilsel kodları, gündelik giysileri, yaşam pratikleri, kullandıkları gündelik araç gereçler ve nesneler ele alınmıştır. “Hükümet Kadın” Mardin’in Midyat ilçesinde geçen bir komedi filmidir ve Güneydoğu Anadolu kültürünün mekânsal, dilsel ve davranışsal olarak sinemaya nasıl aktarıldığının incelenmesi bakımından önemli bir konumdadır. Kültürel göstergeler gösterge, gösteren ve gösterilen kategorileri içerisinde, filmden görsel alıntılar yapılarak değerlendirildiğinde filmin Güneydoğu Anadolu’nun kültürel özelliklerini yansıtan birçok nesnel göstergeye sahip olduğu görülmüştür.