До питання визначення внеску факторів в ефективність виконання заходів протимінної діяльності в Україні - О.Й. Мацько; В.В. Коваль; М.В. Комісаров (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті розкрито методичний підхід щодо визначення внеску факторів в ефективність виконання заходів протимінної діяльності. Цей підхід базується на евристичному та експертному методах та передбачає групування факторів, оцінювання їх внеску в ефективність виконання заходів протимінної діяльності з використанням шкали бажаності Харінгтона. Отримані за допомогою підходу результати доцільно використовувати для розробки математичної моделі виконання заходів протимінної діяльності та формування сукупності показників для оцінювання ефективності виконання заходів протимінної діяльності.