Öğrenmeyi Öğrenme Stratejilerinin Öğrencilerin Dördüncü Sınıf “Yaşadığımız Yer” Ünitesini Öğrenmelerine ve Kalıcılığa Etkisi - Ali Meydan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Sosyal Bilgiler öğretiminde öğrencilere hazır bilgiyi aktarmaktan ziyade, var olan bilgilerden yeni bilgilere nasıl ulaşacaklarınıkavratmak önemlidir. Öğrenmeyi öğrenme, kişinin mevcut bilgileri kullanarak, yeni durumlar için gerekli bilgiyi üretmesidir Özden, 2002 . Öğrencilere yeni bilgiler kazandırmak için önceki bilgilerle nasıl ilişki kurmasıgerektiğini öğretmek, bilgiyi nasıl sistematik hale getirip örgütleyebileceği, çok yönlü, soyut, eleştirel, yaratıcı, yapıcı, bağımsız, mantıklıve analitik düşüncenin kazandırılması, onlara bilgi aktarmaktan daha önemlidir Ormrod, 1990 . Bu araştırmada, sosyal bilgiler dersi coğrafya ünitelerinin işlenişinde öğrenmeyi öğrenme stratejilerine dayalıolarak gerçekleştirilen öğretimin öğrencilerin başarılarıüzerindeki etkisinin araştırılmasıamaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır. 1.Öğrenmeyi öğrenme stratejilerine dayalıolarak öğretim yapılan deney grubuyla, geleneksel öğretim yöntemleriyle öğretimin uygulandığıkontrol grubunun başarılarıarasında anlamlıbir farklılık var mıdır? 2.Deney ve kontrol gruplarının ilk ve son test başarıdurumlarıarasında anlamlıbir farklılık var mıdır? 3.Deney ve kontrol gruplarının toplam kalıcılık puanlarıarasında anlamlıbir farklılık var mıdır? Bu çalışmada “ön test-son test” kontrol gruplu yarıdeneysel desen kullanılmıştır. Yarıdeneysel desen kullanıldığından dolayıevren ve örneklem seçimine gidilmemiş, bunun yerine çalışma grubu alınmışve grupların eşitliği üzerinde durulmuştur. Hazırlanan ve geliştirilen başarıtesti deney ve kontrol gurubundaki öğrencilere ön test, son test ve kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Öğrenmeyi öğrenme stratejilerine dayalıolarak öğretim yapılan deney grubunun başarıortalamasıve kalıcılık puanlarıyla, geleneksel öğretim yöntemleriyle öğretim yapılan kontrol rubunun başarıortalamasıve kalıcılık puanlarında deney grubu lehine anlamlıfark bulunmuştur.