BOĞAZ KÖPRÜSÜ VE DIŞSALIK: ÇANAKKALE’YE YÖNELİK NİTEL VE NİCEL BİR İNCELEME - Murat Aydın; Evrim Perk (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
İki kara parçası arasında yer alan boğazlar, farklı iki noktadaki deniz geçişinin sağlanmasına izin verirken, aynı zamanda iki yaka arasındaki doğrudan geçişin de engellenmesine neden olmaktadırlar. Kesintisiz ulaşım amacıyla yapılması planlanan boğaz köprüleri, gerek yapım aşamasında, gerekse yapıldıktan sonra dışsal ekonomiler ortaya çıkarmaktadır. Boğaz köprüsü merkez nokta olarak kabul edildiğinde, kısa vadede yalnızca merkez ve dolayında, uzun vadede ise bağlantı yolları ve çevresinde ekonomik, sosyal ve çevresel olmak üzere çok boyutlu etkileri olmaktadır. Bu çalışmadaki amaç, Çanakkale’de yapılması planlanan boğaz köprüsünün ortaya çıkarabileceği dışsallıkların neler olabileceğini; yazın taraması, anket ve derinlemesine görüşmeler yoluyla belirleyerek, boğaz köprüsü projelerinde öngörülmesi gereken dışsal fayda ve maliyetlerin neler olabileceğini ortaya koymak olmuştur.