УПРАВЛІННЯ КОНФЛІКТАМИ У МІЖНАРОДНИХ КОМПАНІЯХ - Тетяна Станько (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена дослідженню причин виникнення конфліктів у міжнародних компаніях та визначенні ефективних способів управління ними. Зазначено, що у сучасному бізнес-середовищі ефективне управління конфліктами є ключовим фактором для забезпечення стабільності та успіху організації. Проведено аналіз основних причин, що можуть провокувати виникнення конфліктних ситуацій у міжнародних компаніях. Зокрема, у роботі зазначається, що конфлікти у міжнародних компаніях можуть виникати внаслідок мовних бар’єрів, культурних відмінностей, незадовільних комунікацій, нерівномірного розподілу ресурсів, своєрідних стилів управління, різних умов для кар’єрного зростання, соціальної та трудової несправедливості, розбіжностей у пріоритетах та цілях тощо. Запропоновано способи управління конфліктами за допомогою впровадження ефективних механізмів комунікації та створення сприятливого середовища для представників різних культур у міжнародних командах.