Siyasetin Meşruluğu Ya Da Meşruiyetin Siyaseti -Politics Legitimate or Legitimacy of Politics - N-erdal Fanid (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
ÖZET: Ortaçağ’da, “egemenlik Tanrı'nındır ve onu yeryüzünde Papa temsil eder” düşüncesine karşı önemli gelişmeler ortaya çıkmıştır. Bu yenilik, hâkimiyetin ilahi olmasını kabul etmekle birlikte zaman ve mekan içindeki somut tecellisini ancak beşeri nitelik taşıması ve halk aracılığıyla gerçekleştirilmesi düşüncesini ortaya koydu. Çalışmamızda, iktidarın kaynağının, Ortaçağ’dan yeniçağa kadar hangi kavramlar ile meşrulaştırıldığı ve bu meşruiyetin tanrılardan krallara, krallardan halk ve ulusa kadar hangi süreçlerde, nasıl bir dönüşüm içinde geçtiği modern devlette meşruiyetin "ulus egemenlik" kavramına nasıl dayandığı üzerinde durulacaktır. Modern devletin meşruiyet ilkesi olan ulus egemenliği kavramının içeriği, kurumsal sorunlar içinde irdelenmelidir. Meşruiyet mekanizmalarının tarihsel deneyim çerçevesinde birbirinin yerine geçen ve dönüştürülen egemenlik kavramı günümüz toplumunda siyasetin her kuruma egemen olmasının zeminini de oluşturacaktır.   Anahtar Sözcükler: egemenlik, ulus, halk, devlet, siyasi iktidar, meşruiyet     ABSTRACT: In the Medieval Ages significant developments has emerged against the idea of “sovereignty belongs to God and Pope represents Him”. This innovation while acknowledging that the sovereignty is divine, also put forward the idea of its tangible manifestation in time and space however carrying human qualities and accomplishing through people. In our study, we will focus on with which concepts the source of power legitimized from Medieval Ages to New Ages and what kind of transformation this legitimacy had and in which processes from gods to kings, from kings to public and nation, and how the legitimacy based on “sovereignty of nations” concept of legitimacy in the modern state. The content of the concept of nation sovereignty which is the principle of legitimacy in modern state should be discussed within the institutional issues. Concept of sovereignty converted and interchanged in the framework of historical experience of legitimacy mechanisms will create the ground for dominating on every institute of politics in today’s society.   Keywords: Sovereignty, nation, public, government, political power, legitimacy