Çoktan Seçmeli Testler ile Yapılandırılmış Gridlerin Psikometrik Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması - Esin BAĞCAN BÜYÜKTURAN; Nükhet ÇIKRIKÇI DEMİRTASLI (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Yapılandırılmış grid, çoktan seçmeli testlerin sınırlılıklarını azaltmak için geliştirilmiş bir tekniktir. Bu çalışmada aynı davranışları ölçmek üzere geliştirilmiş çoktan seçmeli test ile yapılandırılmış gridin psikometrik özellikler açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırma 7.sınıfta okumakta olan 276 ilköğretim öğrencisi üzerinde yürütülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular, yapılandırılmış grid maddelerinin çoktan seçmeli maddelere göre daha kolay olduğunu göstermektedir. Araştırmada, yapılandırılmış grid testinden elde edilen ölçümlerin, çoktan seçmeli testten elde edilen ölçümlerden daha güvenilir olduğu, ancak iki testten elde edilen ölçümlerin ölçüt geçerlikleri arasında anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir.