De la paradiplomàcia a la protodiplomàcia i, de nou, a la paradiplomàcia: balanç i projecció de l’acció exterior del Govern de la Generalitat de Catalunya - Caterina Garcia Segura (Revista d'Estudis Autonòmics i Federals)
L’acció exterior dels governs subestatals (regionals i locals) és, des de fa dècades, una realitat normalitzada tant a l’entorn espanyol, com a l’europeu i a l’internacional. Fins i tot en països no democràtics i en països altament centralitzats, la realitat de la paradiplomàcia ha acabat imposant-se. Així, el que va començar sent un fenomen propi d’estats federals o confederals de l’àmbit occidental ha esdevingut una realitat global. Des dels inicis del desplegament de les autonomies a l’Estat espanyol, Catalunya ha estat una de les comunitats autònomes pioneres i més dinàmiques en el desenvolupament de l’acció exterior subestatal. Aquest article ofereix un balanç del camí recorregut, de les dificultats i dels èxits, i, a partir d’això, fa una projecció de futur de l’acció exterior del Govern de Catalunya.