Rođenja i krštenja u Labinu od 1861. do 1871. - Davor Salihović (Vjesnik Istarskog Arhiva)
Temeljem analize podataka za desetljeće od 1861. do 1871. upisanih u matičnu knjigu krštenih župe Labin za razdoblje između 1861. i 1879. godine, ovaj rad donosi informacije o nekim demografskim pokazateljima, ponegdje sličnim i u mnogočemu različitim od podataka iz matica drugih istarskih župa. U labinskoj je župi u promatranom desetljeću, tako, rođeno ukupno 1412 djece, od čega 739 dječaka i 673 djevojčice. Rođeno je tek 28 blizanaca, a prerano je umrlo ukupno 317 novorođenčadi, odnosno netom rođene djece. Ovi su podaci, s obzirom i na gradsku i na seosku provenijenciju, tretirani statistički, pa su i utvrđene određene pravilnosti ili, pak, specifičnosti labinske župe u spomenutom desetljeću. Rad, konačno, donosi i podatke o krstiteljima, župnicima ili njihovim pomoćnicima te o onodobnim labinskim babicama. Donosi također podatke o određenim obrascima ponašanja pojedinih društvenih slojeva kod biranja kumova te podatke o zanimanjima svih zabilježenih odraslih osoba.