Uluslararası spor organizasyonlarında helal gıda erişimi ile ilgili sorunların değerlendirilmesi - Aydoğan Soygüden; Hasan Yetim (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu çalışma, uluslararası spor organizasyonlarına katılan milli sporcu, antrenör ve diğer milli takım üyelerinin helal gıdaya erişimlerine ilişkin sorunlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu Türk Milli takımlarında uluslararası spor organizasyonlarına katılan milli sporcular, antrenörler ve diğer milli takım üyeleri oluşturmaktadır (n=130). Çalışma öncesinde altı sorudan oluşan kişisel bilgi formu ve on sorudan oluşan helal gıda erişimine ilişkin anket soruları hazırlanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi, frekans, yüzde dağılımları ve ki-kare anlamlı ilişkileri incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre; katılımcıların (%81) erkek, (%19) kadın, (%43) milli sporcular, (%15) milli takım antrenörleri, (%10) yönetici ve hakemlerden oluşmaktadır. Araştırmaya göre; katılımcıların (%90) helal gıdaya dikkat ettiğini, (%74) uluslararası spor müsabakalarında rahatlıkla yiyecek tüketemediğini, (%89) helal gıdaya sahip olmamanın performanslarını olumsuz etkilediğini ve (%70) helal gıdaya zor erişim nedeniyle istenilen başarıyı elde edemediklerini belirtmişlerdir. Uluslararası spor organizasyonlarında helal gıda yokluğundan dolayı sporcuların performanslarının olumsuz etkilendiği durumu ile istenilen sportif başarıların alınamamasında etkili olması arasında yapılan ki-kare testinde anlamlı ilişki saptanmıştır. Sonuç olarak; katılımcıların uluslararası spor organizasyonlarından helal gıdaya erişimde zorluk yaşadıkları anlaşılmaktadır. Helal gıda duyarlılığı olan katılımcılar için uluslararası spor komiteleri ve spor federasyonları gerekli olan helal gıdaya kolay erişim hazırlıklarını yapmalıdırlar. Bu çalışmanın spor organizasyonlarında katılımcıların din ve kültürlerine uygun gıda ihtiyaçlarını karşılayabilecek ortamların hazırlanması amacıyla farkındalık yaratması hedeflenmektedir.