MESLEKÎ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞIN, ÖRGÜTSEL DAVRANIŞA İLİŞKİN SONUÇLARLA İLİŞKİLERİ - M. Şerif ŞİMŞEK; Şebnem ASLAN (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Çalışmanın amacı, meslekî bağlığın üç öğesiyle, örgütsel bağlılığın üç öğesi arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmanın bir diğer amacı, meslekî bağlılığın ve örgütsel bağlılığın üç öğesinin, temel iş özellikleri, rol stresi, meslekî faaliyete katılım, iş doyumu, örgütsel sonuçlar ve yaşam doyumuyla ilişkilerini araştırmaktır. Çalışmanın kapsamını Konya ilindeki 272 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmanın sonucunda, meslekî bağlılık örgütsel bağlılıkla ilişkili bulunmuştur. Meslekî ve örgütsel bağlılık, iş doyumu, rol stresi, temel iş özellikleri, örgüte ilişkin davranış sonuçlarıyla ilişki göstermiştir. Meslekî faaliyete katılım, devamlılık bağlılığı hariç, bağlılık türleriyle anlamlı ilişki göstermemiştir. Yaşam doyumuyla tüm bağlılık türleri pozitif ilişki göstermiştir. Rol stresi, yaşam doyumunu açıklamada anlamsız bulunmuştur. Yaşam doyumunu en fazla etkileyen değişken olarak, iş doyumu tespit edilmiştir. Son olarak, her iki bağlılık türü, demografik değişkenler açısından farklılık göstermiştir. Araştırmanın diğer sonuçları, çalışmada detaylı olarak incelenmektedir.