تاثیر کودهای آلی بر شاخص‌های رشد، جذب عناصر غذایی و میزان اسانس در گیاه دارویی نعناع سبز (Mentha spicata L) - بهروز اسماعیل پور; زهرا کیانی; جواد هادیان; علی اشرف سلطلانی; سولماز فتح العلومی (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
مصرف کودهای آلی نظیر ورمی‌کمپوست و کمپوست قارچ مصرف شده در یک سیستم مبتنی بر کشاورزی پایدار ضمن حفظ سلامت خاک باعث بهبود رشد و عملکرد گیاهان نیز می‌گردد. به همین منظور آزمایشی به صورت گلدانی در قالب طرح کاملاً تصادفی در گلخانه پژوهشی گروه علوم باغبانی دانشگاه محقق اردبیلی روی گیاه دارویی نعناع سبز اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل نسبتهای حجمی صفر (شاهد)، 10، 20، 30، 40 و 50 درصد از ورمی کمپوست کمپوست قارچ مصرف شده شسته شده و شسته نشده بود. و محیط کشت پایه در این آزمایش ها نیز شامل 3 قسمت خاک و یک قسمت ماسه بود. نتایج نشان داد که جایگزین نمودن ورمی‌کمپوست و کمپوست قارچ مصرف شده در بستر کاشت گیاه بر شاخص‌های رشد رویشی از قبیل وزن تر و خشک بوته، ارتفاع بوته، محتوای کلروفیل و سطح برگ و همچنین محتوای عناصر درشت مغذی در بخش هوایی گیاه دارویی نعناع اثر معنی‌داری داشت. بیشترین مقدار برای شاخص‌های رشد رویشی در تیمارهای 10 درصد ورمی کمپوست و 30 و 40 درصد از کمپوست قارچ مصرف شده به صورت شسته شده حاصل گردید. محتوای عناصر غذایی در گیاه نیز با افزایش نسبت حجمی جایگزینی هریک ازکود های آلی در بستر کاشت نعناع روند افزایشی نشان داد. کاربرد ورمی‌کمپوست و کمپوست قارچ مصرف شده به دلیل غنی بودن از عناصر غذایی مورد نیاز و ضروری رشد گیاه، از طریق بهبود جذب عناصر غذایی توسط ریشه، سبب افزایش درصد و در نتیجه عملکرد اسانس درگیاه نعناع نسبت به شاهد شد.