KADININ YAŞAM MEMNUNİYETİNİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER: ADIYAMAN, ISPARTA, KOCAELİ ÖRNEĞİ - Aziz Kutlar; Pınar Torun; Tuba Işık (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmanın amacı Türkiye’nin değişik kültürel yapıya, iklime ve gelişmişlik düzeylerine sahip üç ilinde(Adıyaman, Kocaeli ve Isparta) kadınların yaşam memnuniyetini belirleyen faktörlerin tespit edilmesidir. Çalışmada Türkiye İstatistik Kurumu(TÜIK) tarafından hazırlanan yaşam memnuniyeti araştırmalarında da yararlanılarak 36 sorudan oluşan yeni bir anket hazırlanmış, yaşam memnuniyetini belirleyen faktörler Logistik Regresyon yöntemiyle hem il bazında hem de bütün olarak analiz edilmiştir.Örneklem seti bir bütün olarak ele alındığında, sigorta güvencesinin sağlık masraflarını karşılama derecesi, sağlık durumu, doktora gitme sıklığı, kadının mutluluğu ve ülkenin sevilen özellikleri değişkenlerinin kadınların yaşam memnuniyetini pozitif yönde etkilediği ve sağlığa zararlı alışkanlıklara sahip olma, hastalandıktan sonra doktora gitme süresi, başka bir ülkede yaşama isteği değişkenlerinin kadınların yaşam memnuniyetini negatif yönde etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır.