KALKINMA PLANLARI ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE SOSYAL GÜVENLİK SORUNU - Mehmet Alagöz; Sinem Yapar (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Sosyal devletin unsurlarından biri olan sosyal güvenlik sisteminin amacı, ülkede yaşayan bireyleri sosyal risklere karşıkorumak ve onlarıyaşadıklarıtoplum içinde başkalarına muhtaç etmeyecek bir hayat standardına ulaştırmaktır. 1963 yılında planlıkalkınmaya geçen Türkiye’de, ilk plandan itibaren “sosyal güvenlik” önemle üzerinde durulan konulardan bir tanesidir. Kalkınma sürecinin temel unsurlarından biri olan ülke insanlarının refah düzeylerinin yükseltilmesinin, iyi bir sosyal güvenlik düzeni ile gerçekleştirilebileceği açıktır ve hatta kalkınmanın temel taşlarından biridir.