Silifke’de İlköğretim Okullarında Okul, Derslik ve Öğretmen Yeterlilikleri - Adnan Pınar; Mustafa Sarıbaş (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Beşeri bir faaliyet olan eğitim, bilindiği gibi bireyin yaşantısında kasıtlıolarak istendik davranışlar meydana getirme sürecidir. Beşeri faaliyetlerin en önemli unsurlarından olan eğitim, herhangi bir ülkenin veya bölgenin gelişmişlik ölçütlerinden birisidir. Çünkü ülkelerin kalkınmasınüfusuna verilen eğitim imkânlarıile doğru orantılıolup, eğitimde sağlanan birçok bilgi ve beceri toplumun kalkınmasındaki en büyük dinamiği oluşturmaktadır. Ancak bu beşeri faaliyet ne yazık ki her coğrafyaya eşit oranda dağılmamıştır. Değişen dünya koşullarına uyum sağlamak, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakalamak için eğitime olan talep giderek artmakta, ülkeler bu talepleri karşılayabilmek için okul, derslik, öğretmen, ders araç gereç vb sayılarınıarttırmak zorunda kalmaktadır. Eğitim sürecinin başarılıbir şekilde amacına ulaşabilmesi için eğitim öğretim imkânlarının yerleşmelere yeterli ve eşit şekilde dağılmışolmasıgerekir. Örgün eğitimde önemli bir yeri olan okul, derslik ve öğretmen başına düşen öğrenci sayılarıeğitimin kalitesini ve erişebilirliğini etkilemektedir. Bu araştırmada Silifke ilçesinde ilköğretim okullarında eğitim öğretim faaliyetleri sırasında, eğitimin kalitesini ve istendik davranışların bireylere kazandırılmasısüreçlerini etkileyen okul, derslik ve öğretmen yeterlilikleri incelenmiştir. Silifke’de 2007-2008 eğitim öğretim yılında faal halde bulunan 53 ilköğretim okulu, bu okullarda 14 867 öğrenci, 569 derslik ve 716 öğretmen bulunmaktadır. İlçe genelinde okul başına 280,5, derslik başına 26,1, öğretmen başına 20,8 öğrenci düşmektedir. Bu değerler Mersin ve Türkiye genel ortalamasından daha düşüktür. Bu durum ilçede eğitime ulaşılabilirliği olumlu yönde etkilemektedir. Ancak ilçe genelindeki bu ortalamalar şehir merkezinde, belde ve köylerde, birleştirilmişsınıfla eğitim yapan okullarda farklılık göstermektedir. Öğrenci sayısının fazla olduğu merkezi okullarda okul, derslik ve öğretmen başına düşen öğrenci sayılarıfazla iken öğrenci sayısının az olduğu belde ve köy okullarında bu değerler düşüktür.