DÖVİZ KURLARININ BELİRLENMESİNDE PARASAL MODELLERİN BAŞARISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER - Ahmet Ay (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
1970 sonrası, dalgalı kur sistemi döneminde döviz kurlarındaki değişmeleri açıklamada parasal modeller yetersiz kalmışlardır. Bunun bir nedeni modellerin temelinde yer alan satın alma gücü paritesi , faiz oranları paritesi ve piyasa etkinliğinin gerçekleşmemesidir. Diğer nedenler ise ekonometrik yapıdan kaynaklanmakta olup bunlar eşzamanlılık, çoklubağlantının varlığı, yapısal eşitliklerin ve zaman serilerinin istikrarsızlığı, beklentilerin modellenmesinde zorluklar, varlık stoklarının ölçümü, para ikamesinin varlığıdır. Son dönemlerde gelişen yeni ekonometrik yöntemler bazı sorunların giderilmesine önemli katkı yaptığı gibi, birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Döviz kurlarının belirlenmesinde parasal modellerin başarısını etkileyen ve bu çalışmada anlatılan faktörlerde açıklanan sorunlar giderildiğinde bu modellerin açıklayıcı güçlerinin artacağı beklenebilir.Bu nedenle çalışmada öncelikle parasal modeller genel yapısı tanıtılacak, sonrada döviz kurlarının belirlenmesinde parasal modellerin başarısını etkileyen faktörler analiz edilecektir.