YÖNETİŞİMDE YENİ BİR UFUK OLARAK AKILLI KENTLER - SMART CITIES AS A NEW DIMENSION IN GOVERNANCE - Ümmühan Kaygısız; Sonay Zeki Aydın (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Dünya nüfusunun yarısından fazlası şehirlerde yaşamaktadır ve sayı her geçen gün artmaktadır. Günümüzün kentsel alanı, dijital teknolojiler ve yaygın ağlar yoluyla fiziksel alanla bütünleştiği için hızla değişmektedir. Aynı zamanda, yüzlerce ana büyük kent, hızlı şehirleşme, yaşlanan altyapı, sınırlı finans ve diğer sorunlarla ile başa çıkmakta olduğu için, vatandaşlar kentlerin daha yaşanabilir ve rekabet edebilir halde yenilenmesini, modernleştirilmesini istemektedir. Son yıllarda, "akıllı kentler" sürdürülebilir mimariyi, düşük enerji ağlarını, bağlantılı ulaşım ağlarını ve yenilik kümelerini gittikçe görünür hale gelmiştir. Böylelikle kentlerin ekonomik açıdan yenilikçi, çevreye duyarlı ve sosyal açıdan kapsamlı olması için çaba sarf edilmesi konusunda fikir birliği ortaya çıkmaktadır. Bu noktada teknoloji kadar politika da önemlidir. Bu doğrultuda akıllı kentler yönetişimi önemlidir. Çoğu ülke E-Yönetişim alanında bazı ilerlemeler kaydetmiştir. Bu çerçevede çalışmanın amacı dünyada toplumun, yaşadığı çevreyi yeniden şekillendirme yönündeki yükselen talepleri doğrultusunda ortaya çıkan akıllı kentleri yönetişim olgusu ile birlikte ele almak ve akıllı kentlerin e demokrasi ve e yönetişim açısından katkılarını ortaya koymaktır.