FICHTE VE ATEİZM TARTIŞMALARI - Arslan Topakkaya (Felsefe Dünyası)
Fichte'nin 1798 tarihli Philosophical Journal'daki "İlahi bir dünya hükümetine olan inancımızın nedeni hakkında" yazdığı bir makale, ona ateizm suçlamasına neden oldu ve Fichte, sonuç olarak 1799'da Jena Üniversitesi'nden ayrılmak zorunda kaldı. Fichte kendine ateist demiyor. Onun tüm felsefesi Tanrı kavramı etrafında döner. Fichte'nin ateist olmadığı çok açık. Ancak Hıristiyanlıktaki Tanrı anlayışına da katılmıyordu. Bu bağlamda, Fichte'nin teist mi yoksa deist mi olduğu sorusu ortaya çıkar. Bize göre, Fichte büyük olasılıkla bir Deist'ti, ama hiçbir şekilde ateist değildi.