Bokvalg i norske barnehager - hva som leses sammen med barn og hvorfor - Agnes-Margrethe Bjorvand; Monica G. Mitchell; Katarzyna A. Tunkiel; Marianne Undheim (Nordisk Barnehageforskning)
I denne studien utforsker vi hvilke bøker som leses i norske barnehager og hvordan barnehagelærere begrunner valg av bøker. Artikkelen diskuterer funn i lys av teori om barnekultur, danning og estetisk erfaring. Studien benytter en multimetodisk tilnærming bestående av en nasjonal spørreundersøkelse og semistrukturerte fokusgruppeintervjuer med barnehagelærere. Våre hovedfunn er at det totalt sett er stor bredde og variasjon i bokutvalget i norske barnehager. Det er imidlertid eldre tekster og bokserier som dominerer utvalget, og nyere enkelt-titler har vanskelig for å få innpass. Barnehagelærernes begrunnelser for bokvalg viser at de er aller mest opptatt av at barna skal like bøkene som formidles. De er også opptatt av at bøkene skal oppleves som aktuelle, humoristiske og spennende. Barnehagelærerne vektlegger at bøkene bør være tematisk relevante, ha fine bilder og føre til gode samtaler. Når barnehagelærere i så stor grad velger å lese bøker barna liker, innebærer dette stort sett bøker barna kjenner fra før. Det blir dermed tydelig at det finnes et uutnyttet potensial i barnehagen for å løfte fram nye barnebøker, både enkelttitler og serier.