Faglig forankra, fagovergripende – og med fotfeste i profesjonen - Randi Solheim; Mari Nygård; Lennart Jølle (Acta Didactica Norden)
I denne oversiktsstudien analyserer vi norskdidaktiske masteroppgaver fra det første studentkullet med femårig grunnskolelærerutdanning på masternivå. Vi spør hva som kjennetegner oppgavene med tanke på norskfaglige tematikker, fagovergripende perspektiv og empiri. Datamaterialet, sammendragene til 199 masteroppgaver, er henta fra samtlige norske lærerutdanningsinstitusjoner. Empirien blir kategorisert med både tellbare og ikke-tellbare kategorier, og vi gjør en kvalitativ innholdsanalyse. Funnene viser at skjønnlitterære tema, lesing, skriving og flerspråklighet utgjør faglige tyngdepunkt. I oppgavene relaterer mange studenter i tillegg til fagovergripende tema, som folkehelse og livsmestring eller språklig og kulturelt mangfold. Svært få studerer tema som krever kunnskap om språket som system, eller historiske emner. De fleste studentene henter data fra skolen, ofte i form av intervju. Analysefunnene blir drøfta i lys av fagpolitiske tema, som innhold i og rammer for norskfaget, og utdanningspolitiske tema, som spenninga mellom profesjonsretting og akademisering av lærerutdanningene. Slik sett er studien et bidrag både til diskusjoner om masteroppgaver i lærerutdanning generelt, og mer spesifikt til forvaltning av norskfaget i skole og lærerutdanning.