Üstün Yetenekli Çocuklarda Gözlenen Sosyal-Duygusal Sorunlar - Adile Gülşah SARANLI; Nilgün METİN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, üstün yetenekli çocukların uygun ortam ve ihtiyaçlarına yönelik destek sistemleri sağlanamadığında yaşayabilecekleri sosyal-duygusal sorunları ve bunlarla ilgili yanlış inanışları ortaya koyarak, bu sorunların önüne geçilmesi için ailelerin ve eğitimcilerin farkındalığının artırılmasıdır. Bu amaçla, öncelikle üstün yetenekli kavramı tanımlanmış ve üstün yetenekli çocukların sosyal-duygusal ihtiyaçlarındaki farklılığın sebepleri açıklanmıştır. Üstün yetenekli çocukların yaşadıkları sosyal-duygusal sorunların önemli kaynaklarından biri olarak görülen eş zamanlı olmayan gelişim konusuna değinilmiştir. Üstün yetenekli çocuklarda görülebilen sosyal-duygusal sorunlardan olan sosyal izolasyon (dışlanma/yalnızlık), mükemmeliyetçilik, stres, depresyon ve intihar konuları, sebepleriyle ve ilgili araştırma sonuçlarıyla birlikte ele alınarak açıklanmıştır. Ayrıca üstün yetenekli çocuklarda gözlenebilen bu sorunların önlenebilmesi için bazı çözüm önerilerinde bulunulmuştur.