„My we Francji wiemy, jaką rolę spełnia Kościół w życiu tego drogiego narodu i co uczynił dla jego wielkości” - Michał Kłakus (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Najważniejszym wydarzeniem w Polsce w 1967 r. była wizyta Charles’a de Gaulle’a. Jeden z punktów spornych dotyczył ewentualnego spotkania ze Stefanem Wyszyńskim. Władze komunistyczne kategorycznie sprzeciwiały się zorganizowaniu takiej rozmowy, obawiając się wzrostu prestiżu Prymasa Polski na arenie międzynarodowej oraz że konflikt Kościół – władza PRL zostanie przeniesiony na arenę międzynarodową. Dla de Gaulle’a wizyta w Polsce miała być spotkaniem z narodem, którego nieodłączną i ważną część stanowił Kościół. W czasie przygotowań do wizyty dyplomaci francuscy nie docenili skuteczności działań polskiego wywiadu dyplomatycznego. Ostatecznie do spotkania miedzy de Gaulle’em i Wyszyńskim nie doszło.