Datadrevet landdistriktsplanlægning i Guldborgsund Kommune - Peter Søder; Ole Andersen (Geoforum Perspektiv)
På trods af en fremherskende fortælling om modurbanisering til og i de danske landdistrikter, vidner kvantitative registerdata om, at de fleste landkommuner i Danmark er udfordrede af affolkning. I en kombination af principper og metoder fra spatial data science og business intelligence som fagområder, analyseres der i denne artikel flyttedata på adresseniveau for samtlige adresseændringer i en dansk landkommune, over en 17-årig periode. I et modsvar til at flyttemønstre og demografiske udfordringer typisk opfattes som komplekse, tangerende til uforståelige, anlægges der et teoretisk perspektiv baseret på kompleksitetsteori, hvori kommuner og øvrige administrative enheder betragtes som komplekse sociale systemer. Det observeres generelt, at kommunens bosætningsstrategi ikke reflekterer analysens resultater på flere centrale punkter, ligesom der er tydelige indikationer på, at det alene er kommunens landområder der affolkes. Dertil kommer en observation om, samt kvantificering af, tilknytning til kommunen, som i sig selv er et originalt bidrag til forskningslitteraturen inden for planlægning. Artiklens samlede bidrag er således både af betydning for forvaltningen af og forskningen i landdistrikter, hvilket kan få stor betydning for landdistrikternes fremtid.