Hemşirelik Öğrencilerinde Ahlaki Olgunluk ve Etik Duyarlılığın Değerlendirilmesi - Emine Bayrak Aykan; Dilek Yıldız; Berna Eren Fidancı (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş:Hızlagelişen sağlık bakımı, bazı etik problemleri beraberinde getirmektedir.İnsanları iyileştirme amacı doğrultusunda çalışan hemşireler, bu problemlerietik duyarlılık ve ahlaki olgunluk çerçevesinde ele almalıdır. Sağlıkhizmetleri, insani değerlerin fazlasıyla ön planda olduğu bir alandır. Bualanda çalışacak bireylerin ahlaki açıdan olgunluğu ve etik duyarlılığıhastalar, hasta yakınları ve diğer sağlık çalışanları için istenilen birözellik olup, profesyonel davranışları açısından vazgeçilmezdir.Amaç:Buçalışma bir hemşirelik yüksekokulu öğrencilerinin ahlaki olgunluk, etikduyarlılık düzeylerini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcıolarak yapılmıştır.Yöntem:Çalışmaaraştırmaya katılmayı kabul eden ve lisans programında öğrenimine devam eden 386hemşirelik öğrencisi ile yapılmıştır. Çalışmada veriler, demografik veri formu,ahlaki olgunluk ve etik duyarlılık ölçekleri kullanılarak toplanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik dağılım, ortalama, Kolmogorov Smirnov,ANOVA, Bonferroni, Kruskal Wallis, Mann-Whitney U ve t testleri kullanılmıştır.Araştırmada p lt;0,05 düzeyi istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.Bulgular:ÖğrencilerinEtik Duyarlılık ve Ahlaki Olgunluk Ölçek puan ortalaması sırasıyla 145,82 ±15,00 (min:98-maks:190), 286,73 ± 29,61’dir (min:180-maks: 330). Öğrencilerinölçek puanları sınıf, yaş ve etik dersi alma durumundan etkilenmiş olup,birinci sınıftaki, 18-20 yaş aralığındaki ve etik dersi almış öğrencilerin etikduyarlılık ve ahlaki olgunluk düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır.Sonuç:Çalışmabulguları doğrultusunda öğrencilerin etik duyarlılıkları ve ahlakiolgunluklarını etik dersi alma durumunun etkilediği görülmekte olup, birincisınıfta verilen etik dersinin diğer sınıflarda da tekrarlanmasının yararlıolacağı sonucuna varılmıştır.