Çalışanların Demografik Özelliklerine Göre İş Tatminindeki Tutumsal Farklılıkların Bir Lojistik İşletmesinde Uygulama Örneği - Menderes Üstüner; Edip Özçelik (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Günümüzde çalışanların yaptıklarıişlerinden tatmin olması, bugün işletmelerin ürün üretmek gibi temel amaçlarından biridir. İştatmini, çalışanın işine karşıortaya koyduğu genel bir tutumdur. Bu tutumun olumlu hali “iştatmini”ni, olumsuz hali ise “iştatminsizliği” şeklinde tanımlanır. Çalışan kişi işe verdiği emeğin karşılığıolarak beklentilerini karşılamak ve uygun bir işortamında çalışmak ister. Bireysel tatmin kişisel ihtiyaçların karşılanabilmesiyle belirlenmeyip çevreselfaktörlerce etkilenebilmektedir. Lojistik sektöründe, Tüketici ihtiyaçlarınıkarşılamak üzere, ham maddenin ilk noktasından, ürünün tüketildiği son noktaya kadar olan zincir içindeki malzemelerin, servis hizmetlerinin ve bilgi akışının etkili aynızamanda verimli bir şekilde, taşınmasının ve depolanmasının, planlanması, uygulanmasıve kontrol edilmesi şeklinde hizmet üretilmektedir. Son yıllarda küreselleşme ve teknolojide meydana gelen hızlıilerlemeler ile birlikte, işletmeler arasında iletişim olanaklarının da artmasısonucu giderek önem kazanmakta ve bir rekabet silahıolarak kullanılmaktadır. Bu doğrultuda lojistik işletmeler kendi süreçleri kontrol ve işleyişi için gereken iç dinamiklerini kullanırlarken, pazarda üstün olma ve rakiplerini geçmek için stratejilerini ülke, bölge ve küresel olarak avantajlara sahip olmayıisterler. Bu çalışmada, Lojistik hizmeti veren işletme çalışanının demografik özelliklerine göre iştatminindeki tutumsal farklılıkların ortaya konmasıamaçlanmıştır. Çalışma, Çukurova bölgesinde faaliyet gösteren Aras kargonun 100 çalışanıüzerinde yapılmışve analize tabi tutulmuştur. Elde edilen bulgulara göre lojistik hizmetlerde çalışanların cinsiyeti, eğitim durumu ve çalışma süreleri ile çalışan memnuniyet arasında ilişki araştırılmıştır.