Film czechosłowacki odnaleziony - Karol Szymański (Kwartalnik Filmowy)
Szymański uważa, że edycja polskiego tłumaczenia Czechosłowackiej Nowej Fali Petera Hamesa może dać impuls do tego, by jeden z najważniejszych ruchów w historii kina światowego został nareszcie w Polsce należycie rozpoznany i oceniony. Konstrukcja monografii opiera się na analizie twórczości poszczególnych reżyserów, także tych ze starszych generacji, tworzących tzw. Pierwszą Falę. Historia ruchu została ukazana w całym bogactwie społecznych, politycznych, kulturowych i ekonomicznych kontekstów oraz na tle wcześniejszych i późniejszych dokonań kinematografii czechosłowackiej. Hames sprzeciwia się postrzeganiu Nowej Fali jako zjawiska będącego jedynie odbiciem prądów na Zachodzie i kładzie nacisk na narodowe tradycje oraz źródła jej rozwoju. Za cechę charakterystyczną ruchu uznaje wielość postaw twórczych, przekładającą się na niebywałą różnorodność filmów, za którą kryła się jednak fundamentalna jedność: dążenie do przywrócenia sztuce autonomii oraz antytotalitarny przekaz wolnościowy.