Визначення критеріїв і показників ефективності оборонної системи та розроблення моделі сил і засобів оперативно-тактичного угрупування для обґрунтування пропозицій щодо прийняття рішення на оборону - В.П. Варакута; О.О. Кумпан; Т.В. Хліманцов; В.О. Іванов; Г.В. Заверуха (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті на понятійному рівні розглянута сутність і зміст понять “критерій” і “показник” та їх значення під час оцінки ефективності оборонної системи військового угрупування. Запропоновані математичні моделі та розроблена методика визначення пріоритетних критеріїв і показників ефективності оборонної системи та надані обґрунтовані пропозиції щодо шляхів створення ефективної оборонної системи оперативно-тактичного угрупування.