MARTIN HEİDEGGER'İN VARLIK ONTOLOJİSİNDE FARK METAFİZİĞİ - Sinan Kılıç (Felsefe Dünyası)
Bu çalışmada Heidegger’in varlık ontolojisinde, “fark”ın metafiziğininne olduğu değerlendirilecektir. Değerlendirme Heidegger’in Batıdüşünme geleneğinde varlığın ve düşünmenin unutulması olarak ifade ettiği“ontolojik ve metafizik fark” üzerinedir. Çalışmada “fark” problemi,“Heidegger’in varlık ontolojisinde fark nedir?”, “fark”ın ontolojik ve metafizikanlamı nedir?”, “bu ‘fark metafiziği’nin Batı düşüncesindeki temellerinelerdir?” soruları kapsamında ele alınacaktır. Genel olarak “fark”Heidegger’de etik ve politik alana değil, ontolojik ve metafizik alana aittir.Heidegger’de ontoloji, “varolanların varlığının anlamı” üzerine tarihseldüşünmeyken; metafizik “varlığın ilk ilkelerinin ne olduğu” üzerine ontoteo-lojik düşünmedir. Bu nedenle “fark”ın ontolojik ve metafizik analizi,ontolojik düzlemde varlık, varolan ve düşünme; metafizik düzlemde isevarlığın ilk ilkeleri ve hiçlik temelinde gerçekleştirilecektir.