İnsanın Üçüncü Çağı: Yaşlılık Üzerine Sosyolojik Tartışmalar - Mukadder Özkan Bardakcı (Skad)
Yaşlılık yaşamın son evresi olarak adlandırılırken aynı zamanda insanın üçüncü çağı olarak da değerlendirilmektedir. Yaşlılık üzerine tartışmalar şüphesiz yeni değildir. Yaşlı nüfus arttıkça tartışmalar da artmaktadır. İnsanlar artık daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam sürebilmek için olanaklara sahiptirler. Dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfus oranı artmaktadır. Önceleri yaşlılıkla ilgili tartışılmayan birçok konu artık tartışılmaya başlanmıştır. Yaşlılık ekonomi, göç, sağlık, yoksulluk, yalnızlık, yaşam doyumu, aktif yaşlanma, yerinde yaşlanma gibi birçok bağlamda ele alınmaya başlanmıştır. Daha çok fizyolojik, biyolojik, sağlık sorunları kapsamında ele alınan yaşlılığın kapsamı gün geçtikçe genişlemiştir. Yaşlılık alanıyla ilgili konular artık geçmişe nazaran daha geniş ve kapsamlıdır. Şüphesiz bu kadar geniş kapsamı olan bir konuyu tek bir çalışmada ele almak zordur. Bu yüzden, bu çalışmada yaşlılıkla ilgili bazı tartışmalara yer verilecektir. Çalışmada yaşlı, yaşlanma ve yaşlılık kavramlarına değinilecek olup yaşlılığın sosyal inşası, yaşsız yaşlanma, yaşlılığa beden açısından bakma, yaşlılığın tıbbileştirilmesi ve gündelik hayat ve yaşlılık konuları tartışılacaktır.