Bilans pożytków i szkód, czyli o polskiej edycji “Film Art: An Introduction” - Tomasz Kłys (Kwartalnik Filmowy)
Recenzja książki Davida Bordwella i Kristin Thompson Film Art. Sztuka filmowa. Wprowadzenie (2010) – polskiego przekładu słynnego na całym świecie wprowadzenia do wiedzy o filmie (Film Art: An Introduction – pierwsze wydanie: 1979). We wstępie Kłys prezentuje teoretyczny profil książki. Jak zauważa, teoria dzieła filmowego Bordwella i Thompson jest zarazem teorią neoformalistyczną („neo”, bo pierwszy formalizm to ten rosyjski) i teorią kognitywną. Następnie recenzent przechodzi do krytycznych uwag poświęconych wierności tłumaczenia. Kłys podkreśla, że liczne pomyłki czy potknięcia translatorskie (zwłaszcza dotyczące kontekstowego znaczenia słowa narrative) mogą zaciemniać neoformalistyczne rozróżnienia, które są niezwykle istotne w dziele Bordwella i Thompson.