11 EYLÜL OLAYLARI SONRASI ABD-AFGANİSTAN İLİŞKİLERİ: İSTİLADAN İŞBİRLİĞİNE - Gül Seda ACET; Fazlı DOĞAN (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışma, 9/11 olaylarından en çok etkilenen ülke olan Afganistan’ın yeniden inşa sürecinde ABD’nin rolünü elealmaktadır. 9/11 olaylarının doğrudan sorumlusu Afganistan olmamasına rağmen ABD ve müttefiklerinin Afganistan’ayaptığı müdahale meşru olarak görülmektedir. ABD müdahale sırasında ve sonrasında Afganistan için öngördüğü inşasürecini yürütmek noktasında ise başarısız olmuştur. Afganistan-ABD ilişkileri 9/11 sonrası işgal ve işbirliği sürecindeasimetrik olarak ABD’nin üstün olduğu bir ilişki modelidir. Bu çalışma ABD-Afganistan ilişkilerinin 9/11 sonrası sürecini üçbölümde tartışmaktadır. Birinci bölümde Amerikan müdahalesi ve bu müdahalenin uluslararası meşruiyeti ele alınmıştır.İkinci bölümde Afganistan’ın yeniden inşası için atılan adımlar ve Afganistan siyasi yapısı işlenmiştir. Üçüncü bölümde ise,9/11 sonrası yeniden inşa sürecinde ABD’nin etkinliği Bush ve Obama dönemleri özelinde tartışılmıştır. Sonuç olarak daAfganistan konusunda ABD ve müttefiklerinin vaat ettikleriyle gerçekleşen durum arasındaki açık değerlendirilmiştir