Genç erkek futsalcılarda farklı ısınma protokollerinin sürat, dikey sıçrama, denge ve bacak kuvvetine akut etkisi - Muhammed Zahit Kahraman; Duygu Balica; Murat Celik (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Antrenman veya müsabaka öncesi en verimli ısınma programlarının tercih edilmesi performans için kritik öneme sahiptir. Bu araştırmanın amacı, genç erkek futsalcılarda FIFA 11+, dinamik ve statik ısınma protokollerinin sürat, dikey sıçrama, denge ve bacak kuvvetine akut etkisinin belirlenmesidir. Araştırmaya Muş ilinde okul sporları gençler kategorisinde mücadele eden 13 genç erkek futsalcı (yaş:16,39±0,51 yıl) gönüllü olarak katıldı. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden deneysel araştırma deseni kullanıldı.  Araştırma, ardışık şekilde her bir günde farklı bir ısınma protokolünün aynı sporculara uygulanmasıyla üç gün olarak tasarlandı. Genç futsalcılara farklı ısınma protokolleri sonrası 20 m sürat, dikey sıçrama, flamingo denge ve bacak kuvveti testleri uygulanarak veriler kaydedildi. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS paket programı kullanıldı. Verilerin normallik düzeyi Shapiro-Wilk testi ile belirlendi. Normal dağılım gösteren verilerin analizinde Repeated Measures ANOVA ve post hoc testlerden Bonferroni testi, normal dağılım göstermeyen verilerin analizinde ise Friedman testi ve Bonferroni düzeltmeli Wilcoxon Signed Rank testi kullanıldı. Araştırma bulgularına göre 20 m sürat, dikey sıçrama ve bacak kuvveti testlerinde ısınma protokolleri arasında anlamlı bir farklılık belirlenirken (p<0,05) denge testinde anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak genç erkek futsalcılara uygulanan FIFA 11+ ısınma protokolünün sürat ve dikey sıçramada, statik ısınma protokolünün ise bacak kuvvetinde olumlu sonuçlar oluşturduğu söylenebilir.