Nietzschei útvonalak Michel Foucault gondolkodásában - Dávid Flórián Schmal (Elpis)
Írásom központi kérdése arra vonatkozik, hogy hogyan lehetséges egy olyan kritikai attitűd, amely nem egy fix pozícióból bírálja a jelenségeket, hanem épp az ilyen bizonyosnak, eredendőnek vélt alapok megrendítésére irányul. Azt vizsgálom, hogy egy ilyen típusú gondolkodásmód nietzschei gyökerei hogyan jelennek meg Michel Foucault filozófiájában. Ehhez az utóbbi szerző (1) Nietzsche, a genealógia, és a történelem című szövegét, valamint (2) a hatalommal kapcsolatos gondolatait elemzem. Véleményem szerint a két szerzőt az általuk vizsgált egyes témák vagy az interpretációs kérdések előtt elsősorban a gondolkodásról való gondolkodás köti össze. Ha nincs egységes, külső kritikai nézőpont, akkor a gondolkodás is része annak a közegnek, amelyet az elgondolni igyekszik. Így a problémákat nem rögzített, időtlen fogalmi apparátusok mentén kell megragadni, hanem dinamikájukban, lezáratlanságukban, történeti keletkezésükben.