Analiza i ocjena gazdovanja šumama: kritički osvrt na šumskoprivredne osnove - Zoran Maunaga; Vojislav Dukić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Analiza i ocjena gazdovanja šumama u proteklom uređajnom periodu, kao poglavlje u šumskoprivrednim osnovama, od ključnog je značaja za održivo gazdovanje. Rezultati naše analize, na uzorku od devet šumskoprivrednih osnova iz Republike Srpske, nedvosmisleno su pokazali formalni karakter izrade ovog poglavlja. Površine uređajnih jedinica neopravdano trpe stalne promjene. Zalihe se takođe nerealno mijenjaju u toku uređajnog perioda, a veliki, često drastičan, pad kvaliteta šuma ostaje neobrazložen. Promjene prirasta takođe nemaju adekvatno obrazloženje, a ne pridaje se potreban značaj ni analizi otvorenosti šuma. Kod analize realizacije plana sječa konstatovano je više situacija nepoštovanja zakonskih odredbi kako u pisanju ovog poglavlja, tako i u samom gazdovanju šumama. Slična je situacija sa šumskouzgojnim radovima i zaštitom šuma. Zbog izostanka mjera njege i proreda šumske kulture nestaju. Realizacija šumskih drvnih sortimenata po strukturi je zabrinjavajuće loša. Dok najvrijedniji sortimenti „teže nuli“ otpad se povećava. Investicije i ne postoje. U potpunosti su zapostavljene ostale funkcije i usluge šuma. Ne daje se kritička ocjena gazdovanja u proteklom uređajnom periodu, koja je obavezna u šumskoprivrednim osnovama.