ÇALIŞANLARIN ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜ ALGILAMALARINA YÖNELİK AMPİRİK BİR ÇALIŞMA - Atila Karahan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Yöneticilik ve örgüt kültürü, işletmelerde faaliyet süreçlerinin oluşturulması, yönetimi ve değiştirilmesinin belli başlıbelirleyicileridir. Yöneticilik örgütlerde, çalışanların yönetilmesini, örgüt kültürü de yönlendirilmesini ve kontrolünü sağlamaktadır. Yöneticilik ve örgüt kültürü örgüt düzeyinde birbirlerini tamamlayıcıolmalarıyönüyle büyük öneme sahiptirler. Sağlık hizmetlerinin en önemli alt sistemlerinden birisi olan hastanelerin yönetimi zor ve karmaşıktır. Bu nedenle, örgüt kültürünün hastanelerde oluşturulmasıve yöneticinin de hastanede nasıl bir örgütsel kültür oluşturmak istediği, nasıl bir örgütsel kültüre sahip olmak istendiği, örgüt kültürüne hastanenin hangi kademesinden nasıl başlanabileceği gibi sorulara cevap bulmalarıgerekmektedir. Çünkü yöneticinin hastanenin başarıya ulaşmasında hizmetin sunumunda görevli personelin sahip olduğu ve örgütte paylaştığıtutum, değer ve davranışlardan oluşan örgütsel kültürü bilmeleri gerekmektedir. Bu çalışmanın amacıAfyon Kocatepe Üniversitesi AKÜ Hastanesi’nde görev yapan personelin örgüt kültürünü ve hastane yöneticilerinin örgüt kültürü oluşturmadaki etkinliklerini belirlemeye yöneliktir.