Kent Yönetimi Bağlamında Kent Konseyinin İşlevleri Üzerine Bir Değerlendirme - Abdullah Çelik (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Kent konseyi, merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması ve katılımcı demokrasiyi esas alan bir oluşumdur. Kent konseyinin yapısı ve çalışma yöntemi bir kentten diğerine farklılık göstermekle birlikte, kentteki tüm paydaşları bir araya getirerek, kent yönetimine yardımcı olur ve kentin gelişimine önemli katkılar sunar. Bu çalışmada, hem daha yaşanılabilir bir kent için hem de kentin gelişimi açısından bir bütünün parçası olarak değerlendirilebileceği katılım ve yönetişim, kentin hak ve hukukunun korunması ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi incelenerek, kent konseyinin bu konularda ne kadar etkili olduğu veya olmadığı irdelenmektedir. Anahtar Kelimeler: Kent konseyi, katılım, yönetişim, kent hakkı ve hemşehrilik.