Atsakingo vartojimo raiška Lietuvos akademinio jaunimo tarpe maisto produktų vartojimo atveju - Rasa Bartkutė; Vitalija Skėruvienė; Aušra Arminienė; Valdemaras Makutėnas (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Apie darnų vystymąsi kalbama jau ne pirmą dešimtmetį. Darnus vystymasis neatsiejamas nuo žmonijos atsakingumo, sąmoningumo. Viena iš itin jautrių darnaus vystymosi tikslų pasiekimo sričių – tai atsakingas vartojimas. Ypatingai svarbus yra atsakingas maisto produktų vartojimas. Reikėtų pastebėti, kad kol viena žmonijos dalis susiduria su maisto švaistymo problemomis, kita žmonijos dalis išgyvena badą (Darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo atskaita, 2023). Statistiniai duomenys rodo, kad dideli kiekiai maisto produktų yra tiesiog iššvaistomi. Šiuo straipsniu siekiama vystyti atsakingo vartojimo mokslinį diskursą Lietuvoje, suvokiant atsakingo vartojimo svarbą ir būtinybę klimato kaitos bei darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo kontekste. Šiame straipsnyje atsakingas maisto vartojimas traktuojamas kaip toks maisto produktų vartojimas, kuris mažina aplinkos problemas (taršą, vandens vartojimą ir kt.), užtikrina maisto švaistymo mažinimą. Tai toks vartojimas, kuris mažina išlaidas, siejasi su socialine atsakomybe, palaiko darnų žemės ūkį. Straipsnio tikslas – ištirti Lietuvos akademinio jaunimo požiūrį į atsakingą maisto produktų vartojimą. Taikytas empirinio tyrimo metodas – kiekybinis tyrimas – anketinė apklausa (internetu). Tyrimo metu buvo apklausti 477 respondentai. Gauti tyrimo duomenys rodo, kad galima pastebėti teigiamus poslinkius socialiniame bei asmeniniame gyvenime, sietinus su atsakingu maisto produktų vartojimu tarp Lietuvos akademinio jaunimo. Tai būtų augantis sąmoningumas ir nusiteikimas atsakingai rūšiuoti maisto atliekas, keisti savo gyvenimo būdą siekiant mažiau švaistyti maisto produktus, mažiau jo išmesti. Vis tik, esmine maisto pasirinkimo sąlyga išlieka maisto produktų kaina, o atsakingo maisto vartojimo konstruktai – tokie kaip ekologiškumas, vietinių ūkininkų palaikymas, perdirbamos pakuotės, dėmesys žemės ūkyje bei maisto gamyboje dirbančių darbuotojų sąlygoms – yra pakankamai menki. Tolimesni atsakingo maisto vartojimo tyrimai turėtų apimti ir šiame straipsnyje išsamiai neanalizuotus atsakingo maisto vartojimo ir visuomenės sveikatos bei ekonomiškumo namų ūkyje mažinant maisto išmetimą klausimus.