Afro-Amerikalı Yahudiler - Şahin Kızılabdullah (Dini Araştırmalar)

(untitled)
Amerika kıtasına Yahudilerin ulaşması, Kolomb dönemine kadar götürülmektedir. Güney Amerika’da, akabinde de İngiliz kolonilerinde Yahudiler varlık göstermiştir. Hali hazırda dünya üzerindeki Yahudilerin büyük bir kısmı da ABD’de yaşamaktadır. ABD’deki Yahudi oluşumları içinde özel bir yere sahip olan Siyahi Yahudiler, bu makale çerçevesinde ele alınmış, Afrika kökenli ve kendilerini İsariloğullarının torunları kabul eden bu oluşumların temel özellikleri üzerinde durulmuştur. Makalede ilk olarak Amerika’da Yahudilik hakkında kısa bir bilgi verilmiş, akabinde ise Siyahiler ile Yahudiler arasındaki münasebetler ele alınmıştır. Daha sonra Siyahi Yahudiler tarafından kurulan Yahudi gruplar ele alınmış, bu grupların diğer Yahudilerden farklı uygulama ve inançlarına değinilmiştir. Araştırma literatür taramasına dayalı olarak gerçekleştirilmiştir.