شناسایی و طبقه بندی پارادوکس‌های بسته‌بندی در صنعت بیسکویت و شکلات - سیدصدرالدین عالم; سید محمد رضا داودی; سیداکبر نیلی پور طباطبایی; ناصر خانی (علوم و فنون بسته بندی)
بسته‌بندی مواد غذایی وظایف زیادی از جمله حفاظت از محصول، حمل‌ونقل، تقسیم‌بندی، زیبایی، معرفی، بازاریابی و ارتباط با مشتری را بر عهده دارد. یکی از پارامترهای بسته‌بندی که به آن توجه کمی شده است؛ پارادوکس‌های بسته‌بندی است. هدف این مقاله شناسایی و طبقه‌بندی انواع مختلف پارادوکس‌های بسته‌بندی در صنعت بیسکویت و شکلات است. این تحقیق قصد دارد طبقه‌بندی جدیدی درزمینه پارادوکس‌های بسته‌بندی مواد غذایی ارائه دهد. در این تحقیق از روش‌های کیفی شامل مطالعه کتابخانه‌ای و فراترکیب استفاده‌شده است. جامعه هدف، مقالات موجود بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۳ بوده است. در این تحقیق تعداد ۲۱۰ عدد عنصر پارادوکس یا کد باز، ۱۶ عدد کد محوری و سه عدد مقوله شناسایی شد. کدهای محوری عبارتند از رشد اقتصادی، بعد زیست‌محیطی، پارامترهای اجتماعی، فروش، بازاریابی و تجارت، ویژگی‌های طراحی و ظاهری، عملکرد بسته‌بندی، بعد حمل‌ونقل، پارامترهای مربوط به مشتری، تجهیزات و سخت‌افزار، توسعه‌سازمانی، ویژگی‌های فرایندی و تولیدی، بعد ارزشی، فرهنگی و سنتی، بعد یادگیری، دانشی و علمی، چهارچوب‌ها و قوانین بسته‌بندی، رشد و توسعه فردی و گروهی و بعد نظارتی. سه مقوله اصلی عبارتند از پایداری، تولیدی سازی و درونی- فرهنگی. نتایج به‌صورت یک مدل ارائه‌شده است. طبقه بندی جدید پارادوکس‌ها یک رویکرد جدید برای درک پیچیدگی تصمیمات بسته‌بندی در زنجیره تأمین مواد غذایی ارائه می‌دهد. یافته‌های این تحقیق می‌تواند به شرکت‌ها کمک کند تا پارادوکس‌های بسته‌بندی را بهتر شناسایی کنند. شناسایی پارادوکس‌های بسته‌بندی باعث می‌شود تا مدیران تصمیمات بهتری در حوزه بسته‌بندی اتخاذ نمایند. درنتیجه می‌توان به ظرفیت استراتژیک بسته‌بندی دست‌یافت؛ و فروش محصول و عملکرد شرکت را افزایش داد.