Karakteristike i porijeklo populacije molike (Pinus peuce Griseb.) na Jadovniku u zapadnoj Bosni - Vojin Bucalo; Vladimir Stupar; Đorđije Milanović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
O prisustvu petoigličavog bora, najvjerovatnije molike, na jednom lokalitetu planine Jadovnik u zapadnoj Bosni prvi put je pisano 1977. godine. Kasnije je potvrđeno da je to zaista Pinus peuce Griseb. U ovom radu su ustanovlјene karakteristike poloŽaja i staništa, vegetacijske i florističke karakteristike, uzrast, zdravstveno stanje, vitalnost stabala i kvalitet debala ove populacije, te razmotrene pretpostavke o njenom porijeklu. Kao takav, ovaj rad daje detalјan prikaz sadašnjeg (nultog) stanja populacija molike i predstavlјa osnovu za dalјi uspješan monitoring (praćenje stanja) ovog značajnog fenomena.