ŠKOLE SENJSKOG PODGORJA - MIRKO RAGUŽ (Senjski Zbornik)
Na području senjskog Podgorja pučko je školstvo u prošlosti bilo dosta dobro razvijeno, tako da gotovo u svim mjestima i naseljima mjesne vlasti su uz pomoć nadležnih političkih i prosvjetnih institucija otvarali najprije četverorazredne, a potom i šestorazredne, odnosno osmorazredne osnovne škole. Njihovo prosvjetno djelovanje ovisilo je najviše od materijalnih i prostornih mogućnosti, ali kasnije i brojčanog stanja polaznika u pojedinim naseljima. Put od otvaranja do konačnog njihova zatvaranja u nekim sredinama nije bio dug. O svemu tome ukratko će biti predstavljene sve škole od otvaranja do konačnog njihova prestanka s radom sa svim relevantnim podatcima do kojih sam došao u skromnoj školskoj dokumentaciji. Temeljitije i opširnije sam o podgorskim pučkim školama pisao i objavio u knjizi pod naslovom Školstvo senjskog Podgorja u nakladi Matice hrvatske Senj, godine 2008. O njima ima temeljitije stručno i znanstveno predstavljeno sa svim pojedinostima, školama, učiteljima i učenicima u senjskim zbornicima 13, 17, 20, 21 i 22. U dodatnim istraživanjima na ovu temu u pripremi za znanstveni skup o Podgorju u ovom radu malo je novijih podataka, jer su prethodno temeljito obrađene sve podgorske škole.