Mesleki Eğitim Uygulamasında Öğrenci/Kurum Memnuniyetini Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi (3+1 İme Sistemine Yönelik Bir Değerlendirme) - Mehmet Ölmez (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışma ile Türkiye’de son on yıl içerisinde, meslek yüksekokullarının uygulama sistemlerinde yaşanan değişimler araştırılmıştır. Ulusal ve uluslararası alan yazın taranarak öğrenci/kurum memnuniyeti ile ilgili çalışmalar incelenmiş ve yükseköğretim kurumlarında öğrenci memnuniyetini etkileyen değişkenler belirlenmiştir. Yapılan alan yazın sonucunda meslek yüksekokullarının teorik bilgileri uygulamalı eğitimle yeterince desteklemediği için öğrencilerin mezuniyet sonrası istihdam edilmede ve yeterli mesleki ve teknik bilgi kazanmalarında sorun yaşadığı görülmüştür. Sorunu çözmek adına son yıllarda yeni bir uygulamalı eğitim modeli olan “3+1 İşletmede Mesleki Eğitim Uygulaması (İME)” bazı meslek yüksekokullarında pilot çalışma olarak kullanılmaya başlanmış ve başarılı olmuştur. İME uygulaması ile 3 dönem okulda teorik ders alan öğrenci 1 dönem boyunca işletmede İME uygulamasına katılmıştır. Yapılan bu çalışma ile İME uygulamasını yaklaşık dört yıldır devam ettiren İnönü Üniversitesi OSB MYO öğrencilerinin/kurumların bu modelden memnuniyet durumlarını ölçmek amaçlanmıştır. İnönü Üniversitesi OSB MYO 2023-2024 güz ve bahar eğitim dönemi içerisinde 230 öğrenci ve 230 işletme yöneticilerinin katıldığı toplamda 460 kişi ile yüz yüze anket yöntemi uygulanmıştır. SPSS 26 programı ile anketlerin veri girişleri yapılmış ve katılımcıların İME uygulamasından memnuniyet unsurları incelenmiş ve öğrenci/işletme memnuniyet durumlarının geliştirilmesi için önerilerde bulunulmuştur. Yapılan çalışmada İME uygulamasındaki memnuniyetin istihdama etkisinin yüksek olduğu görülmüştür. Öğrencilerin İME uygulamasından memnuniyet durumlarının iş teklifini kabul etme durumlarını %98 olumlu etkilediği görülmektedir.