A STUDY OF RAVEN STANDARD PROGRESSIVE MATRICES TEST'S ITEM MEASURES UNDER CLASSIC AND ITEM RESPONSE MODELS: AN EMPIRICAL COMPARISON1 - Nükhet ÇIKRIKÇI (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmada, Raven Standart lerlemeli Matrisler Testine (RS MT) ait madde parametreleri, Klasik Test Kuramı (KTK) ve Madde Tepki Kuramı (MTK) modelleri altında kestirilerek, görgül yakla ımla kar ıla tırılmı tır. Bulgular, KTK ve MTK na dayalı olarak kestirilen test madde güçlük ölçülerinin birbirleriyle kar ıla tırılabilir olduklarını bu kar ıla tırmada özellikle üç parametreli modelin klasik modelle en yüksek ili kileri verdi ini göstermi tir. Di er taraftan iki kurama dayalı olarak kestirilen madde ayırıcılık de erleri arasındaki ili ki çok dü ük veya eksi de erli çıkmı , bu parametreler iki kuram arasında kar ıla tırılabilir bulunmamı tır. Her iki kurama dayalı olarak kestirilen madde güçlük ölçüleri örneklemler arası “de i mezlik” özelli i gösterirken, madde ayırıcılık ölçüleri örneklemler arasında farklı de erler vermi lerdir. Görgül verilere dayalı olarak yürütülen bu çalı manın bulgularına genel olarak bakıldı ında, KTK’ nın “de i mez “ madde ölçüleri üretmede ba arısız olmadı ını göstermi tir. Di er taraftan, RSIMT nin kullanılabilece i, bilgisayarlı bireyselle tirilmi test uygulaması, test e itleme gibi bazı test uygulamalarında, özellikle iki parametreli model tercih edilebilir