Aditivi u mazivnim uljima - Luka Mišković (Vojnotehnički Glasnik)
Razvoj kvaliteta maziva usko je povezan s razvojem efikasnijeg kemizma aditiva, uz određen uticaj kvaliteta baznog ulja. Niska viskoznost visoko učinkovitih ulja, produženi intervali zamene i sve veća trajnost opreme diktiraju stalni razvoj aditiva. Danas dominiraju aditivi sintetskog porekla zbog boljih svojstava u odnosu na prirodne. Budući razvoj aditiva usmeriće se na pronalaženje multifunkcionalnih jedinjenja koja istovremeno poboljšavaju više različitih svojstava baznih ulja.